top of page

"Elk mens valt een keer buiten de boot. Dan is het prettig als er anderen zijn die oog en oor voor je hebben" | Matthias' BindDing verhaalMatthias (24) krijgt rond zijn twintigste veel te verduren. Hij verhuist naar Regio Zwolle, merkt dat hij erg geïsoleerd leeft en stopt met zijn studie wegens gezondheidsredenen. Al gauw stapelen de zorgen zich op en raakt Matthias uiteindelijk dakloos. Inmiddels gaat het beter met Matthias, hij zegt zelf: “Elk mens valt een keer buiten de boot. Het leven is soms gedoe. Dan is het prettig als er anderen zijn die oog en oor voor je hebben.”

  Matthias maakt het op dit moment goed. Hij heeft meer sociale contacten dan voorheen. Toch merkte dat hij vastzat in een sociale bubbel en snakte naar een manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Matthias vond zijn weg naar BindDing via Stichting Focus, waar zijn contactpersoon Sandra hem over het initiatief vertelde.

 

BindDing sprak hem aan vanwege de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier nieuwe mensen te leren kennen, zonder de druk van een specifieke gedeelde interesse, zoals bij sportclubs het geval is. Matthias zegt zelf: “Vroeger ging je op vakantie naar de tafeltennistafel om nieuwe mensen te ontmoeten. Je wist dat dat de plek was waar mensen naartoe gingen als ze op zoek waren naar sociale contacten. En dat lukte altijd. Voor mij is het persoonlijk al een grote stap om uit huis te gaan en iets te doen wat leuk kan zijn, dus voelt het als een nóg grotere stap om dan via bijvoorbeeld een sport nieuwe mensen te leren kennen. De BindDing groep is laagdrempeliger omdat je weet dat iedereen daar dezelfde sociale behoeftes heeft.”

 

Het deelnemen aan BindDing heeft Matthias minder eenzaam gemaakt. Het vooruitzicht op gezamenlijke activiteiten en het delen van ervaringen met anderen heeft zijn leven verrijkt. Matthias vertelt: “Als er iets leuks in mijn leven gebeurt, dan geniet je er meer van om dat ook te delen met hun. Dat maakt het echter, het komt meer binnen als je het ook met andere mensen kan delen. Dat zit in ons als mens, dat we sociaal ingesteld zijn. We zijn best wel geïsoleerd geworden in de samenleving maar we hebben wel nog steeds sociale contacten nodig, dat is iets natuurlijks. Bijvoorbeeld gisteren heb ik leuke schoenen gevonden, gratis. En dan denk ik: dat doe ik aan als we volgende keer samen komen. Kleine pleziertjes worden groter als je het met elkaar kan delen. Maar ook andersom. Dingen die groot kunnen voelen, die kunnen dan ook kleiner worden. Dan kan je het meer relativeren, maakt het wat draagbaarder.”

 

Voor Matthias draait BindDing om het maken van sociale contacten en het delen van stukjes van het leven met elkaar. De geborgenheid van de groep en de zekerheid dat iedereen erin heeft geïnvesteerd, maken de ervaring extra waardevol. Het heeft hem geholpen om te leren vertrouwen op nieuwe mensen en heeft hem energie gegeven in plaats van energie te kosten.

 

Matthias nodigt iedereen die nieuwsgierig is naar BindDing, aan om gewoon eens langs te komen bij het BindDing Café en het zelf te ervaren. Hij gelooft dat het een waardevolle ervaring kan zijn voor iedereen die op zoek is naar meer sociale verbinding en bereid is om een kans te wagen. Matthias: “Als je er open ingaat, kan het heel veel brengen en anders ben je een paar avonden van je leven die je anders op de bank had gezeten en gedachteloos filmpjes had gekeken, ruil je dat daar eens voor in. Het kan je goed doen om iets nieuws te proberen.”

Over Bindding Met Binding bouwen wij aan groepen waar jij deze ontmoeting met anderen kan hebben. Je bent van harte uitgenodigd om mee te doen! Woon eens een BindDing Café bij of neem contact met ons op als je meer wil weten. 📷: Matthias blijft liever onherkenbaar, daarom hebben we de foto van fotograaf Karl Fredrickson gebruikt.

75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page